5 tipp, amiért megéri IT karrierre váltanod

 

1. Munkaerőhiányban minden mindegy

A fejlett informatikai szolgáltatások mindennapossá válásával sosem látott piaci bővülést hoznak az IT szektor szereplői. A terület növekedése megállíthatatlan a végtelenszámú globális felhasználó miatt. Külső hatások nem veszélyeztetik a piaci bővülést, mégis jelentkezik egy körülmény, amely gátat szab az informació-technológiai robbanás ütemének.

 

"Hiába a jó fizetés, óriási hiány van informatikusokból"

 

Nem kell magyarázni, hogy munkaerőhiányban könnyebb az elhelyezkedés. Jelenleg extrém mennyiségű informatikus hiányzik az álláspiacról, egyes becslések szerint a betöltetlen IT pozíciók száma csak Magyarországon 20.000 fő. Az Európai Unió tagországait együtt vizsgáló jelentés 400.000 hiányzó programozót és hálózati szakembert említ. Ebben a helyzetben, a munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások sokkal könnyebben lépnek át esetleges hiányosságokon és szívesebben adnak lehetőséget több jelentkezőnek is a bizonyításra. Jelentős változások figyelhetők meg az információ-technológiai terület HR trendjeiben is, nem a friss diplomások állnak sorban a munkaerőközvetítőknél, hanem a fejvadászok versenyeznek a jelentkezőkért. Ez nem méz a madzagon, 2018-ban ráadásul tovább romlott a helyzet az állásportálok közleményei alapján.

 

 

2. Nem csak a pénzről van szó, de azért igen jól fizetnek

Több, mint 100.000 forinttal növekedtek az IT-s junior bérek Magyarországon csak az elmúlt 12 hónapban. Jelenleg bruttó 400-450 ezer forintos bérrel kezdenek az középfokú informatikai tudással rendelkezők. Efölött, nagyjából 650 ezer forint a diplomás mérnök pályakezdők fizetése. 3-5 év munkában töltött év után, diplomával már senior állások várják a jelentkezőket, ahol a szakterülettől függően bruttó 1-1,5 millió forintos fizetés az új standard.

 

Fejlesztői bérek 2017 - forrás: HWSW.hu - Mennyit keres az informatikus?

 

A kiemelkedő fizetésekhez megbecsülés is társul, HR csapatok komoly létszámmal dolgoznak a kollégák megtartásán, ezért a munkahelyek általában véve emberbarátak. Sportbérlet, extra juttatások és cafetéria-elemek színesítik a kifizetések skáláját. Elterjedt a homeoffice jelenség is, amely hatékony és kényelmes munkavégzést tesz lehetővé, szinte egyedülállóan csak ezen a területen, de erről később még lesz szó.

 

 

3. Be smart, be creative, be cool

Tagadhatatlanul életformát és egyben életérzést jelent az informatikai szakma kreatív oldala. Az irodaépítészet meghatározó trendjeit is az informatikai szegmens munkahelyei nyújtják. Cél, hogy a kialakítás segítse az új ötletek megszületését és a kibontakozást. Kulcsszó az innováció minden területen, önálló gondolatokra és technológiai tartalmakra éhezik a piac.

 

Google iroda társalkodós konyhával


Honnan tudod, hogy ez egy IT munkahely? Hát van benne csúszda!

 

Az alkotás szabadságát talán itt a legkönnyebb átélni - és még fizetnek is érte. Más területen szerzett skillek is remekül illeszthetők az IT karrierhez, hiszen a furcsa párosításokból születnek általában a legjobb ötletek.

 

 

4. Tanulj és dolgozz a távolból

A szektorra jellemző megállíthatatlan fejlődés igényt teremt a folyamatos megújulásra és az élethosszig tartó tanulásra. Az IT piac munkavállalóira tudatos karrierépítés jellemző, szakmai tudásuk növekedésével folyamatosan céloznak meg egyre magasabb és megbecsültebb pozíciókat. Ehhez általában két dologra van szükségük, eltökéltségre és a munkaszervezéshez illeszthető távoktatási formára.

Persze szaktanfolyamokból, online kurzusokból rengeteg jó minőségű létezik, egyet azonban nem tudnak: a teljes Európai Unióban elismert BProf, vagy BSc diplomát adni képzéseik sikeres teljesítésekor. Nálunk, a Gábor Dénes Főiskolán már30 éves tapasztalat segíti hallgatóinkat a távtanulásban, így nem igazán van olyan élethelyzet, amelyre nem találtunk még megoldást.

 

Hallgatóink 90%-a elégedett az új diplomájával megszerzett munkahelyével.

 

Iparági trend a távfoglalkoztatás, a homeoffice jelensége, valamint a munkaidő bizonyos részének szabad felhasználása kreatív hobbikhoz, vagy közösségi ötletelésre. Ehhez a szemlélethez illeszkedik a GDF távoktatási formája is, igyekszünk biztosítani az egyedi haladáshoz és a tanulási utak testreszabásához szükséges összes infrastruktúrát. Egyben elérheted teljes félévek anyagát, naprakészen, a tananyag mentén szerveződő közösségi tudástárral együtt. A távoktatást kiegészítő online és személyes konzultációk segítenek a mélyebb összefüggések megértésében és lehetőséget biztosítanak tisztázni a tanulás során felmerült kérdéseket.

 

 

5. Új lehetőségek az IT karrier gyorsabb beindítására

Visszautalva a munkaerőpiaci adatokra, várható volt, hogy irányított megoldásra van szükség a tömeges igények miatt. Ezért vezették be azt a vadonatúj diploma típust, amelynek megszerzése 6 félévre gyorsítja a informatikai mérnökök képzését. A BProf diploma (Bachelor of Profession) egyenértékű a felsőoktatás BSc (Bachelor of Science) és BA (Bachelor of Art) diplomatípusaival, mégis, megszerzésének ideje rövidebb, a mögöttes tartalom pedig gyakorlatiasabb és piacbarátabb a többinél. A BProf végzettséget az Európai Unió egész területén elismerik.

 

A Gábor Dénes Főiskolán   induló üzemmérnök-informatikus (BProf) képzéssel hatásos belépőt szerezhetsz a munkaerőhiánnyal küszködő IT szektorba, ahol előmeneteled egy új diplomával most garantált. Nézd meg képzési kínálatunkat és jelentkezz hozzánk, hogy mindenki másnál gyorsabban megalapozd sikeres informatikai karrieredet.

 

 

5+1. Válassz távoktatási képzést nálunk augusztus 05-ig!

 

Üzemmérnök-informatikus szak

BProf az új diplomatípus! Programozó, junior és senior fejlesztő, projektmenedzser - ilyen és ehhez hasonló ajánlatok várnak az állásportálokon.

Részletek

 

Gazdálkodási menedzsment szak

Gazdasági igazgató, befektetési menedzser, kontrolling menedzser, termékmenedzser - ilyen és ehhez hasonló ajánlatok várnak az állásportálokon.

Részletek

 

Gazdaságinformatikus szak

 Gazdasági informatikus, projektmenedzser, rendszerszervező menedzser - ilyen és ehhez hasonló ajánlatok várnak az állásportálokon.

Részletek

 

Mérnökinformatikus szak

Egyes becslések szerint 2022-re 900.000 informatikus fog hiányozni az EU-ban. Feljebb láthattad a terület aktuális béradatait, a kereslet hatalmas.

Részletek

 

Műszaki menedzser szak

Műszaki menedzser, projekt menedzser, minőségügyi menedzser, műszaki projektvezető - ilyen és ehhez hasonló ajánlatok várnak az állásportálokon.

Részletek

 

Turizmus-vendéglátás szak

Szállodavezető, üzletvezető, utazásszervező, turisztikai supervisor - ilyen és ehhez hasonló ajánlatok várnak az állásportálokon.

Részletek