Hogyan lesznek pontok a rendszerben?

Pontszámítási matek

A felvételi eljárásban többletpontokkal együtt összesen 500 pont érhető el. BSc és BProf alapképzéseinkre minimum 280 ponttal, felsőoktatási szakképzéseinkre 240 ponttal kerülhetsz be. A felvételi pontok kétféle módszerrel számíthatók ki, amelyek közül a magasabb pontszámot adó megoldás vehető figyelembe. Felvételi pontjaidat a hivatalos kalkulátorral is kiszámíthatod, de fejben sem túl bonyolult.

a pontszámítási matek kétféle módszere

A kétféle pontszámítási módszer - forrás: felvi.hu

Lehetnek tanulmányi pontjaid

Ezeket a pontokat a középiskolai tanulmányaid alapján számíthatod ki. Figyelembe kell venni a magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, egy választott idegen nyelv és egy választott természettudományos tantárgy évvégi érdemjegyeit, az utolsó két olyan évből, amikor tanultad ezeket. Ha a tanulmányi pontjaid nem túl kedvezőek, helyettesíthetők az érettségi pontok megduplázásával is. A tanulmányi pontok számítási szabályait megtalálod a Felvételi tájékoztatóban. 

Vannak az érettségi pontjaid

Ezeket a pontokat az érettségid eredményei alapján számíthatod ki. Ha 2005-ben, vagy az előtt érettségiztél, ebben a táblázatban keresd meg először, hogy megváltozott-e az általad tanult tantárgyak pontos megnevezése, ha igen, akkor a táblázat jobb oldala szerinti megnevezéseket használd majd mindenhol. Az érettségi pontok számítási szabályairól részletesen olvashatsz a Felvételi tájékoztatóban

  Jöhetnek a többletpontok

  Többletpont számolható el a felvételi eljárásban nyelvtudásért, esélyegyenlőségi alapon hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, vagy gyermekgondozásért, ezenkívül felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélért, bizonyos OKJ vizsgákért, valamint tanulmányi, művészeti versenyeredményekért és sporteredményekért. Ebből összesen 100 pontot szerezhetsz, de mindent alá is kell tudni támasztani dokumentumokkal. A többletpontok feltételrendszeréről bővebben olvashatsz a Felvételi tájékoztatóban.

  Konvertálj, ha 2005 előtt jártál középiskolába

  Ha az érettségidben és a középiskolai bizonyítványodban osztályzatok szerepelnek százalékos értékek helyett, akkor a táblázatban látható módon számíthatod át mindkét esetben az érdemjegyeidet. Az érettségi bizonyítványok, a megfeleltetési szabály alapján, időbeli korlátozás nélkül megfeleltethetők a jelenlegi vizsgarendszernek. Ezért nem érdekes, hogy milyen régen érettségiztél, a pontjaid számolhatók belőle bármeddig visszatekintve. Persze, az így konvertált vizsgaeredmények a középfokú érettségi vizsgát helyettesítik, de ez így jó, az általunk meghirdetett képzések egyikén sem elvárt az emelt szintű érettségi.

  OsztályzatÁtszámítva %-ra
  jeles (5)100%
  jó (4)79%
  közepes (3)59%
  elégséges (2)39%

   

  Ha már van diplomád, azt is számításba veszik

  Már korábban megszerzett felsőfokú végzettséged alapján is kérheted a pontjaid megállapítását, amikor egy második alapképzésre jössz hozzánk. A diplomád beszámításának is számos szabálya van, ezekről bővebben olvashatsz a Felvételi tájékoztatóban. Ne feledd, hogy ha erre hivatkozol, akkor a felsőfokú okleveled szkennelt másoltát is csatolnod kell a jelentkezéshez!

  Ha pontszámításos kérdésed van, esetleg olyan csoportba tartozol, akikről nem fogalmaz egyértelműen a Felvételi tájékoztató, akkor fordulj hozzánk, segítünk megtalálni a számodra megfelelő megoldást.