Továbbtanulás emelt érettségi nélkül…

… nálunk lehetséges! A kötelező emelt érettségi, mint felvételi követelmény sokak számára megnehezítheti a felsőoktatásba való bekerülést. Azonban a Gábor Dénes Főiskolán több lehetőség közül is választhat az, aki mégis továbbtanulna informatikai, gazdasági vagy műszaki irányon és diplomásként szeretne elhelyezkedni a munkaerő piacon. Mutatjuk, hogy lehet "megúszni" az emelt érettségit:

 

Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga (FFSZV)

Jó hír azok számára, akik még a kétszintű érettségi vizsga bevezetése előtt szereztek bizonyítványt (vagyis 2005. előtt), hogy az emelt érettségit kiválthatják egy Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsgával. A jelentkezők csak olyan tantárgyból tehetnek vizsgát, amelyből már rendelkeznek érettségi eredménnyel. A vizsga során egy véletlenszerűen kiválasztott korábbi írásbeli emelt érettségi feladatsorból kell legalább 45%-ra teljesítenie a jelentkezőnek ahhoz, hogy megkapja a plusz 50 pontot és teljesítse a felvételi követelményt. További információ az FFSZV-ről ITT található.

 

Második diploma

A Gábor Dénes Főiskola várja azoknak a diplomásoknak jelentkezését, akik informatikai, gazdasági vagy műszaki ismeretekkel szeretnék bővíteni már meglévő tudásukat. A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket, amennyiben alapképzésre, vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek, a Gábor Dénes Főiskola a korábbi felsőoktatási tanulmányaik figyelembevételével és az emelt szintű érettségi követelménytől való eltekintéssel rangsorolja.

Ebben az esetben a pontszámítás alapja a megszerzett felsőfokú oklevél minősítése:

5 (jeles, kiváló, kitüntetéses)  minősítés esetén 400 pont;
4 (jó) minősítés esetén 360 pont;
3 (közepes) minősítés esetén 320 pont;
2 (elégséges) minősítés esetén 280 pont.

 

Felsőoktatási szakképzések

A felsőoktatási szakképzés célja a munkaerő-piaci igényekhez igazított gyakorlatias, speciális szaktudást igénylő szakemberek képzése. 4 féléves képzés, ebből egy félév egybefüggő szakmai gyakorlat a szakképzettségnek megfelelő munkakörben és munkahelyen. A felvételi követelményben nem szerepel az emelt érettségi, mint követelmény és a bekerülési ponthatár is alacsonyabb (240 pont).

A szakképzettséget megszerző hallgató választása szerint akár azonnal munkát vállalhat, akár folytathatja tanulmányait. Jó hír, hogy a felsőoktatási szakképzést igazoló oklevéllel rendelkező felvételi jelentkező mentesül az emelt szintű érettségi követelménye alól, de felvételi összpontszám csak akkor számolható belőle, ha az adott szakon a felsőoktatási intézmény így dönt. Ráadásul a besorolási BSc/BA alapszakon való továbbtanulás esetén az itt megszerzett kreditekből legalább 50% kreditet beszámítunk, ami azzal jár, hogy a már elfogadott vizsgák arányában csökken a főiskolai terhelés.

Milyen előnyei vannak a felsőoktatási szakképzésnek?

  • két év alatt bizonyítvány által igazolt felsőfokú szakképzettség szerezhető;
  • lehetőséget ad az elhelyezkedésben és a munkavállalás során elvárt első munkatapasztalatok megszerzésére;
  • továbbtanulás esetén a tanulmányi eredményeknek egy része beszámítható;
  • a felvett hallgatót ugyanolyan jogok illetik meg, mint az alapképzési szakra felvett diákokat, jár neki diákigazolvány és jogosult diákhitelre is.

Jelentkezz augusztus 08-ig nappali, vagy akár munka mellett is elvégezhető távoktatási képzéseink egyikére és kezd meg te is szeptembertől felsőfokú tanulmányaidat!

végzős hallgatók