Továbbtanulás emelt érettségi nélkül…

… nálunk lehetséges! A kötelező emelt érettségi, mint felvételi követelmény sokak számára megnehezítheti a felsőoktatásba való bekerülést. Azonban a Gábor Dénes Főiskolán több lehetőség közül is választhat az, aki mégis továbbtanulna informatikai, gazdasági vagy műszaki irányon és diplomásként szeretne elhelyezkedni a munkaerő piacon. Mutatjuk, hogy lehet "megúszni" az emelt érettségit:

 

Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsga (FFSZV)

Jó hír azok számára, akik még a kétszintű érettségi vizsga bevezetése előtt szereztek bizonyítványt (vagyis 2005. előtt), hogy az emelt érettségit kiválthatják egy Felsőoktatási Felvételi Szakmai Vizsgával. A jelentkezők csak olyan tantárgyból tehetnek vizsgát, amelyből már rendelkeznek érettségi eredménnyel. A vizsga során egy véletlenszerűen kiválasztott korábbi írásbeli emelt érettségi feladatsorból kell legalább 45%-ra teljesítenie a jelentkezőnek ahhoz, hogy megkapja a plusz 50 pontot és teljesítse a felvételi követelményt. További információ az FFSZV-ről ITT található.

 

Második diploma

A Gábor Dénes Főiskola várja azoknak a diplomásoknak jelentkezését, akik informatikai, gazdasági vagy műszaki ismeretekkel szeretnék bővíteni már meglévő tudásukat. A felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőket, amennyiben alapképzésre, vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznek, a Gábor Dénes Főiskola a korábbi felsőoktatási tanulmányaik figyelembevételével és az emelt szintű érettségi követelménytől való eltekintéssel rangsorolja.

Ebben az esetben a pontszámítás alapja a megszerzett felsőfokú oklevél minősítése:

5 (jeles, kiváló, kitüntetéses)  minősítés esetén 400 pont;
4 (jó) minősítés esetén 360 pont;
3 (közepes) minősítés esetén 320 pont;
2 (elégséges) minősítés esetén 280 pont.

 

Felsőoktatási szakképzések

A felsőoktatási szakképzés célja a munkaerő-piaci igényekhez igazított gyakorlatias, speciális szaktudást igénylő szakemberek képzése. 4 féléves képzés, ebből egy félév egybefüggő szakmai gyakorlat a szakképzettségnek megfelelő munkakörben és munkahelyen. A felvételi követelményben nem szerepel az emelt érettségi, mint követelmény és a bekerülési ponthatár is alacsonyabb (240 pont).

A szakképzettséget megszerző hallgató választása szerint akár azonnal munkát vállalhat, akár folytathatja tanulmányait. Jó hír, hogy a felsőoktatási szakképzést igazoló oklevéllel rendelkező felvételi jelentkező mentesül az emelt szintű érettségi követelménye alól, de felvételi összpontszám csak akkor számolható belőle, ha az adott szakon a felsőoktatási intézmény így dönt. Ráadásul a besorolási BSc/BA alapszakon való továbbtanulás esetén az itt megszerzett kreditekből legalább 50% kreditet beszámítunk, ami azzal jár, hogy a már elfogadott vizsgák arányában csökken a főiskolai terhelés.

Milyen előnyei vannak a felsőoktatási szakképzésnek?

  • két év alatt bizonyítvány által igazolt felsőfokú szakképzettség szerezhető;
  • lehetőséget ad az elhelyezkedésben és a munkavállalás során elvárt első munkatapasztalatok megszerzésére;
  • továbbtanulás esetén a tanulmányi eredményeknek egy része beszámítható;
  • a felvett hallgatót ugyanolyan jogok illetik meg, mint az alapképzési szakra felvett diákokat, jár neki diákigazolvány és jogosult diákhitelre is.

Kiegészítő felvételi eljárás informatikai képzési területre

Nincs szükség emelt szintű érettségire, az Nftv. 42. §. alapján, a hallgató vagy a volt hallgató kérheti felvételét – a központi felsőoktatási felvételi eljárásban történő részvétel nélkül, önköltséges képzésre – informatika képzési területének olyan szakára, ahol az adott felsőoktatási intézmény kreditátviteli szabályai szerint legalább 30 beszámítható kreditponttal rendelkezik.

Ha rendelkezel 30 beszámítható kredittel jelentkezhetsz a Gábor Dénes Főiskola informatikai képzéseire! Bővebb információért látogasson el IDE.

Jelentkezz nappali, vagy akár munka mellett is elvégezhető távoktatási képzéseink egyikére és kezd meg te is szeptembertől felsőfokú tanulmányaidat!